12 tips voor een ontspannen zomervakantie.

Met de auto op vakantie geeft het ultieme gevoel van vrijheid. Inpakken, instappen en gaan. Met deze tips laat je onderweg niets aan het toeval over. Dat is écht zorgeloos vakantievieren.

Tip 1: pechhulp voor onderweg
Check de geldigheidsdatum van je pechhulppas en voorkom teleurstelling door tijdig een afspraak te maken voor onderhoud.

Tip 2: stickers, badges en vignetten
In Oostenrijk en Zwitserland is een autobahnvignet verplicht. Die zijn in Nederland verkrijgbaar bij de ANWB. In Frankrijk kennen ze een tolbadge, die is weliswaar niet verplicht maar wel zo makkelijk. Je rijdt er zonder te wachten mee door de tolpoortjes op het gehele Franse snelwegennetwerk. De tol wordt elektronisch afgerekend. Gevolg: niet meer wachten in de rij en geen gedoe met wisselgeld meer. In steeds meer grote Duitse steden is een speciale milieusticker verplicht. Ook deze kun je bestellen bij de ANWB.

Tip 3: brandstof in het buitenland
Hoe noemen ze Euro 95 in Ierland? Of diesel in Italië? Wil je niet voor verrassingen staan bij de pomp, check dan hoe je brandstof in het buitenland wordt genoemd. Op de gok tanken, is in elk geval niet aan te raden.

Tip 4 ZomerCheck - Klaar voor de zomer?
Klaar voor de zomer en uw auto? Door te smeren kunt u mankementen weren! Doe bij ons de zomercheck! Gaat u in de zomervakantie met de auto naar uw vakantiebestemming? Het is belangrijk dat u dan veilig en goed voorbereid op weg gaat. Onze monteur controleert uw auto op de meest cruciale punten. Plan hier uw afsrpaak in

Tip 5: denk praktisch
Zeker als je met kinderen op reis gaat is extra bagageruimte erg handig. Met een stevige bagagebox kun je je vertrouwde spullen meenemen op reis. Vergeet ook de dakdragers niet. Wij kunnen je adviseren over welk systeem het beste bij je auto en je situatie past.

Tip 6: voordelig internet op reis
Wil je van internet gebruik maken op reis, dan zijn gratis wifi-verbindingen in hotels of cafés de eerste keus. Maar niet overal zijn deze hotspots aanwezig. Wat kun je dan het beste doen? Dan hangt van je verbruik af. Wil je alleen dagelijks even een nieuws-app checken, dan kan dat volgens de Consumentenbond in EU-landen prima op je standaard internetabonnement. Dat kost sinds kort 0,24 ct per 1MB. Als je daarna je roaminggegevens uitzet, lopen de kosten niet op. Ga je een enkele keer surfen en e-mailen of navigeren in een stad? Kies dan een dagbundel, bijvoorbeeld 50 MB voor € 2,50. Als je vaker surft, e-mailt en apps gebruikt, neem dan een grotere bundel, bijvoorbeeld 200 MB voor € 10,-. Check voor je op reis gaat in ieder geval de tarieven van je provider in het buitenland.

Tip 7: vermijd zwarte zaterdag
Files wil je zoveel mogelijk vermijden of er in ieder geval rekening mee houden. Dé ‘zwarte zaterdag’ van 2015 wordt verwacht op 1 augustus. Dan is het in heel Europa extra druk en specifiek in Frankrijk en Italië is het extreem druk.

Tip 8: zorg voor actuele navigatie
Ook in Europa veranderen de wegen continu en zeker in een gebied waar je de weg niet goed kent is het belangrijk dat je navigatie actueel is. Als je een navigatiesysteem hebt, regel dan een navigatie update. Uiteraard kunnen wij je hierin adviseren.

Tip 9: ieder land zijn eigen (veiligheids)regels
Er zijn veel zaken centraal geregeld in Europa maar veiligheidsregels in het verkeer helaas nog niet. Dat betekent dat er bijvoorbeeld in Frankrijk andere items – zoals een veiligheidsvest – verplicht zijn dan in Nederland. Controleer van te voren welke regels er gelden op je vakantiebestemming en in de landen op de route.

Tip 10: houd het hoofd koel
De zon moet schijnen, maar in de auto houden we hem liever nog even buiten. Zonneschermen bieden de beste bescherming en de airco hoeft minder hard aan.

Tip 11: gebruiksvriendelijke fietsendrager
Op de fiets een vers stokbrood bij de lokale boulangerie halen, dat geeft een heerlijk vakantiegevoel. Die fiets neem je gemakkelijk mee op een fietsendrager. Wij adviseren je graag over de verschillende mogelijkheden.

Tip 12: altijd wat te snacken
Ideaal voor onderweg. Alle verse drankjes en hapjes houd je cool in een koelbox. Zorg dat de koelbox kan worden aangesloten op een 12V-aansluiting.